(Zelf)compassie training

(Zelf)compassie training

Het kan altijd beter

Mensen die de mindfulness training hebben gevolgd, maar jij misschien ook,  zijn vaak tijdens de training hun innerlijke criticus tegengekomen. Een stemmetje dat hen vertelt dat wat zij doen niet goed genoeg,  fout, of onvoldoende is. Natuurlijk kan zo’n stemmetje ook nuttig zijn. Het kan jou waarschuwen, in het gareel houden, of bepaalde resultaten laten behalen. Dat arbeidsethos zit ook gebakken in verschillende culturen. Wij krijgen dat dan ook mee in onze opvoeding.

Er zijn grenzen

De andere kant van de medaille is dat de innerlijk criticus jou ook stress kan bezorgen. Bijvoorbeeld door jou te lang en te hard door te laten werken, zodat je je uitgeput voelt, of lichamelijke klachten krijgt. Door de kritische stem kun je ook ontmoedigd raken waardoor je niet eens begint aan iets wat je erg leuk of zinvol vindt. Hoe kunnen we het beste omgaan met onze innerlijke criticus? Tijdens de training leer je bijvoorbeeld je grenzen (h)erkennen, maar ook de innerlijke criticus aan te horen zonder direct gehoor te geven aan de eisen, of te reageren op de negatieve commentaren.  

Leer met meer vriendelijkheid naar jezelf te kijken

Tijdens de training leer je milder en met compassie naar jezelf te kijken. Dat is ook een manier om met jouw kritische metgezel om te gaan. Je kunt een begripvolle houding naar jezelf leren ontwikkelen en eventuele schuldgevoelens en schaamte die daarmee gepaard gaan verkleinen. Stap voor stap, want het is niet gemakkelijk om bepaalde overtuigingen te doorzien en ze daarna los te laten als ze voor jou ongezond zijn.. 

Misschien herken je wel de volgende overtuigingen: “je hoort een ander altijd te helpen” (ook al heb je het zelf te druk), “je bent egoistisch als je aan jezelf denkt” (iets leuks voor jezelf doet), “wat ik doe moet altijd nuttig zijn”, “pas als ik een bepaald doel heb bereikt ben ik iets waard”. 

Tijdens de training onderzoek je welke overtuigingen jij zelf hebt. 

Moed en kracht

Het vraagt van jou aan de ene kant invoelingsvermogen en zachtheid om je open te stellen voor (zelf)compassie. Aan de andere kant vraagt het van jou ook moed en kracht om te kijken naar je pijn en problemen en ze te onderzoeken. Je kunt de pijn niet altijd wegnemen, maar je leert wel om er goed mee om te gaan, zodat je minder pijn ervaart. Dat kan door zelfcompassie.

Een vriendelijke metgezel met mededogen

Wij hebben als mens allemaal het vermogen om (zelf)compassie te hebben, alleen kan het om verschillende redenen niet tot bloei zijn gekomen. Het goede nieuws is dat je compassie met jezelf wel verder kunt verdiepen en ontwikkelen. Je ontwikkelt als het ware een vriendelijke en compassionele metgezel in jezelf, naast de kritische.

Een gezonde relatie met onszelf

Tot slot. Wij denken in onze (westerse) cultuur meestal bij compassie allereerst aan mededogen naar anderen toe. Daarom wordt de beoefening van zelfcompassie soms ook gezien als egocentrisch. Dat is echter niet het geval, want zelfcompassie zorgt voor een gezonde relatie met onszelf, waardoor we juist een grotere openheid en medeleven met anderen kunnen hebben..

Mindfulness-Based Compassionate Living (MBCL)

In deze training leer je (zelf)compassie te verdiepen en verder te ontwikkelen.
Waarom zou je dat doen?
Uit steeds meer wetenschappelijk onderzoek blijkt dat zelfcompassie onder andere samengaat met:
– Minder angst om fouten te maken en minder angst voor afwijzing
– Een grotere vaardigheid om met moeilijkheden om te gaan
– Meer zelfrespect, sympathie en begrip voor eigen tekortkomingen
– Een betere zelfzorg en een gezondere leefstijl
– Meer sociale verbondenheid
– Meer positieve emoties, wijsheid, levensgeluk en optimisme

mindfulness in Heiloo en Alkmaar in kleine groep

De training MBCL bestaat uit 8 bijeenkomsten van 2,5 uur en een stilte dag

Inschrijven en contact

Je kunt je aanmelden voor deze training door mij een mail te sturen met:
– je naam en voornaam
– woonplaats, adres en telefoonnummer
– emailadres

Je kunt mij ook bellen als je vragen hebt over de training: 06-51043846